I morse åt jag frukost framför teven och när jag zappade mellan kanalerna hamnade jag på en repris av Babel. De diskuterade boken “Flickan med gåvorna” och författaren M R Carey var i studion. Han berättade om hur det var att skriva boken om Melanie, hans relation till henne och vad boken vill förmedla. Både författaren och boken fångade mitt intresse. M R Carey verkar vara en mycket klok och empatisk man, och han hade vettiga åsikter och genomtänkta svar på programledarens frågor.

Av deras diskussion förstod jag att boken som sagt handlade om Melanie, och att hon sitter i fångenskap men varje dag spänns fast i en rullstol för att förflyttas till dagens lektioner. Det framkom också att Melanie är en zombie, men att hon inte är det värsta monstret i boken.

När jag hört så här mycket hade jag redan bestämt mig – jag var tvungen att ta reda på varför dom som höll henne i fångenskap samtidigt var angelägna om att hon skulle delta på lektioner? Och vilka var det som höll henne fången och varför ansåg man att dom uppförde sig på ett fruktansvärt sätt?

Jag fick läsa flera olika bokrecensioner innan jag fick klart för mig att Melanie är något så unikt som en blandning mellan människa och zombie, och att de människor som överlevt när zombierna tog över världen vill veta och förstå vad det är som är så speciellt med henne. Det är till och med så att man anser att det är Melanie som ska rädda mänskligheten.

Tyvärr fick jag inte reda på vilka grymheter hon utsätts för och varför, men jag har i alla fall bestämt mig för att se filmen när den kommer. Som tur är har den premiär redan under hösten.