Även om jag själv drömmer om kritvita stränder, turkost hav och vajande palmer finns det ju andra som önskar sig semestrar av mer utmanande karaktär. Den här listan är till er.

1. Death Valley, USA. Amerikanska Death Valley i Mohaveöknen i Kalifornien är känd som en av världens farligaste platser, och med temperaturer på upp till 56,7 grader Celcius och inget vatten eller någon skugga på flera mils omkrets, lever USA:s näst största nationalpark i högsta grad upp till sitt namn.

Varje år dör turister i Death Valley, eftersom de underskattar den extrema hettan och vad den gör med kroppen. Det flimrande solljuset gör det svårt att bedöma avstånd i det karga landskapet, och det kan visa sig vara så långt att man dör av uttorkning längs vägen.

Även om du tagit med tillräckligt med vatten är det inte säkert att du kommer tillbaka helskinnad. Kvicksand, giftormar och fågelspindlar är bara några av de hinder du måste undvika, när du vandrar genom den 13500 kvadratkilometer stora öknen. Skulle du råka illa ut är det dessutom nästan omöjligt att tillkalla hjälp. Stora delar av dalen saknar nämligen mobiltäckning.

2. Australien. Det är svårt att inte bli lite kallsvettig när man tänker på de hemska varelser som lurar i den australiska outbacken.

Ta bara brunormen som exempel. Den aggressiva giftormen står för uppemot 60 procent av de årliga dödsfallen orsakade av ormbett i Australien, vilket framför allt beror på att den håller till i befolkningstäta områden. Har det lilla odjuret väl satt tänderna i dig, behöver du få tag i ett motgift med detsamma. Får du inte behandling kommer giftet att ge dig ett helvete i form av kramper, magsmärtor och njursvikt tills kroppen ger upp.

Det är dock inte bara giftormar man ska se upp för Down Under. Saltvattenskrokodiler, vithajar, brännmaneter, spindlar och bisarra varelser som den blåringade bläckfisken tar livet av åtskilliga människor varje år, och ser till att Australien finns med på listan över världens farligaste platser.

3. Gomantong-grottan, Malaysia. Grottan är som tagen ur en dålig skräckfilm. Den enorma kalkstensgrottan bebos av tusentals fladdermöss, och om inte de får dig att lägga benen på ryggen, så kommer de många miljoner kackerlackorna säkert att göra det.

Överallt i det svarta mörkret kravlar de små skadedjuren runt på väggarna och marken, och om en fågel eller fladdermus råkar hamna i klorna på de överlevnadsskickliga krypen, äter de upp den med hull och hår, så att bara benen ligger kvar.

4. Madidis nationalpark, Bolivia. Fotografen Joel Sartore fick en av sina stora drömmar uppfylld när han år 2000 begav sig till Bolivia för att utforska djurlivet i Madidis nationalparks tropiska regnskog. Hans dröm utvecklades emellertid snabbt till en hårresande mardröm.

När han inte jagades av horder av ilskna vildsvin eller grävde ut köttätande larver ur huden, blev han biten blodig av jättemyror eller angripen av parasitmaskar – när han inte försökte undgå parkens giftiga spjutrockor.

Till och med svamparna och gifterna är så giftiga i nationalparken att en enkel beröring kan orsaka omänsklig smärta i flera timmar. I Madidis nationalpark befinner människor sig inte i toppen av näringskedjan utan som huvudrätt på menyn för regnskogens glupska invånare.

5. Ilha de Quimada, Brasilien. Är du rädd för ormar ska du undvika den 16 hektar stora brasilianska ön Ilha de Queimada Grande söder om São Paulo. På ön lever det enligt forskare nämligen mellan en och en fem ormar – per kvadratmeter. Den giftiga arten heter Golden Lancehead och ingår i familjen näsgropsormar, som ligger bakom 90 procent av alla ormbettsrelaterade dödsfall i Brasilien.

Ilha de Queimada, som föga överraskande fått öknamnet Snake Island, är den enda plats där den dödliga Golden Lancehead-ormen håller till. Det ska vi vara tacksamma för. Dess gift hör nämligen till världens kraftfullaste, och ett enda får huden att smälta på det olyckliga offret. Det är knappast överraskande att den brasilianska regeringen har förbjudit alla besök på ormarnas ö.

6. Yungasvägen, Bolivia. Även den mest erfarne mountainbike-cyklist tänker sig nog för en extra gång, innan han eller hon ger sig ut på ‘Death Road’ i Bolivia. Den smala vägen ringlar sig nämligen längs en brant med ett fall på upp till 600 meter, som gör även de mest adrenalinhungrande äventyrare kallsvettiga.

Yungas Road är 69 farliga kilometer från Bolivias huvudstad La Paz till staden Coroico, och av de de få vägar som förbinder regnskogen i Amazonasregionen i norra Bolivia med landets huvudstad.

Varje år dör mellan 200 och 300 personer i olyckor på Death Road, de flesta för att vägen saknar räcken, är bara tre meter bred, och har ett underlag som i dåligt väder blir extremt lerigt. Längs vägen står det kors som markerar många av de platser där fordon kört över kanten och människor omkommit.

7. Ramree Island, Burma. Det är inte bara i Australien som du ska akta dig för den aggressiva saltvattenskrokodilen. På Ramree Island i Burma, måste du titta dig noga över axeln, om du ger dig ut i träskområdet på den 1350 kvadratkilometer stora ön.

Ramree Island står med i Guiness rekordbok för det föga smickrande rekordet att vara den plats i världen där flest människor på en och samma gång har mist livet till krokodiler. Det skedde under andra världskriget i det så kallade ”battle of Ramree Island” mellan januari och februari 1945. Av de drygt 1000 japanska soldater som sökte skydd från sina brittiska motståndare överlevde endast 20 saltvattenskrokodilernas dödliga käftar.

Överlever du mötet med världens största nu levande krokodilart, finns det ytterligare några hinder innan du tagit dig helskinnad genom träsket. Utöver de många tusen saltvattenskrokodilerna bebos träsket nämligen även av giftiga skorpioner och dödliga malariamyggor.